zaterdag 30 mei 2009

Tricks in the garden

Mandjes? Is Dorry ook alweer aan de mandjes? Het zijn de mandjes van 'When the cold wind blows' van Blackbird design. Ik kreeg de uitnodiging van haar en ik moet eerlijk bekenen dat zij ook de helft van dit blokje heeft gemaakt. Het is met de wolletjes van Weeks Dye Works gemaakt (ook al hier vandaan) op een flannellen ondergrondje. Je knipt, niks omvouwen en met Colcoton met een whipstitch erop genaaid. Zij is ook al bezig met deze mandjes, maar moet zich nog aanmelden voor de webring die we opgestart hebben. Klik maar eens hier links op de trick or treat basket button en dan next. Je komt telkens op de site/weblog van een andere deelnemer aan deze verslaving.
Maar nu Mara's tuin! De top is af! En wat hang hij mooi in het ochtendzonnetje in de tuin.

Even wat kleine details zo hier....


...en daar (nee dat is geen bubbel, ik moet nog strijken en de achterkantjes eruit knippen)


Mooi gefilterd licht door de bomen achter in de tuin. Blackbird op het mandje en dat heeft zo zijn reden....


De mooiste takken met bloemen zitten links onder....

Want nu nog een mooie rand! Van de serie 'Beachhouse' van Blackbird design die gisteren binnenkwam is deze schitterende vaalblauwe stof met bruine kruissteekalfabetjes.


Mara heeft zojuist toestemming gegeven :-) . Je ziet het misschien niet zo goed, maar het alfabet zit er in een soort van brede borders op; handig!

Vingerhoedskruid in mijn tuin. Maar de Engelsen hebben er een veel mooiere naam voor; foxgloves (vossen handschoentjes)! Zouden ze helpen als ze stilletjes het kippenhok willen leegroven? Maar ik hou zo van de kleuren en het wilde karakter van deze bloemen.


En de pioenrozen! Oh, wow, die zaten al in de tuin toen we dit huis betrokken.


Een doorkijkje naar achteren in de tuin (zie je het wasrekje staan?)

Zo, nu zonder wasrekje :-)
Ik ga de tuin in met mijn quiltspulletjes!
Dorry

woensdag 27 mei 2009

Smullen en een opdracht

Kijk eens wat een heerlijke stoffen er vandaag binnen zijn gekomen! Schitterende stoffen van Yuwa in wat 'luxe' uitvoering. Een stof heb ik al apart gezet. Dat worden de gordijnen voor de openslaande deuren. Als ze klaar zijn laat ik die aan jullie zien.
Rozen, rozen en nog eens rozen. Wat dikkere stoffen en wat dunnere. Vandaag hebben we alweer vollop bedacht wat we daar weer van zouden kunnen maken. Een 'Lazy Sunday Coat' ?

En er tussenin gepropt, bijna niet te zien is een schattig rood rozenstofje met een klein streepje.

Vandaag ben ik ook bezig met een opdracht. Ik maak een quilt af voor een dame. Haar moeder is de quilt ooit begonnen voor op haar bed, maar helaas is ze overleden voor ze de quilt af heeft kunnen maken. Nu maak ik de quilt af zodat haar vader er nog van kan genieten en dat de quilt later als gedachtenis aan haar moeder in de familie kan blijven. Hierboven zie je de schematische weergave van de quilt; het is een waaierpatroon.
De waaierblokken waren allemaal gereed, maar nu komt de puzzel! Waar hoort welk blok, want de quilt loopt als het waren op in kleur. En natuurlijk elk blok op maat snijden, soms een stukje uithalen, een naadje wat los zit, etc.
Achter de naaimachine, ronde vormen spelden (veeel spelden), stof verdelen en naaien maar.
Ik ben er nog lang niet, maar hij hoeft pas op 22 augustus af te zijn.

Dan wil ik jullie deze foto van de 'Nightingale tas' niet onthouden! (even klikken als je er meer over wil weten)
Een lieve klant heeft hem gemaakt nadat ze het pakket in Veldhoven had gekocht. Is ze niet snel? En is hij niet prachtig?
Vanavond naar de Ashton Brothers, een cabaretgroep waar mijn man erg veel inspiratie van krijgt. Hij is eerste stuurman (en zanger en percussionist) bij Het Brabants Fietsorkest. Ik ben beniewd of we vanavond net zo'n plezier hebben als de fietsorkestmannen hebben tijdens hun optredens.
Fijne quiltdag!

Dorry
dinsdag 26 mei 2009

Nog wat foto's enzo

Ik zou jullie nog wat foto's laten zien van Veldhoven! Hier sta ik met Ansje Prooper; die had dit jaar weer iets gewonnen! Ik moet jullie nog iets grappigs vertellen want jaren geleden, dat moet echt al 10 jaar geleden zijn, deden we op een warme middag een spel op internet. Quilt-triviant! En na een hele middag melig over en weer gemail via de lijst waren er een paar quilters die de vragen aan hun partners voor legden. Zo gezegd, zo gedaan! Eén van die vragen was; Noem een bekende Nederlandse quilter met een 'A'. Mijn man riep toen: 'Ansje Prooper'. Nu moet je weten dat het antwoord eigenlijk Ans Schipper moest zijn. Een bekende quilter toen en nu! Maar kijk nu eens! Ze is een bekende quilter geworden! Kijk maar eens naar de quilt die in 2006 alweer de Publieksprijs won. Het is niet te geloven, maar deze quilt bevat echt duizende hexagonnetjes.

Fijne quiltdag!

Dorry

vrijdag 22 mei 2009

Dots all around

Mijn liefde voor stippen, 'Dots' steek ik niet onder stoelen of banken. Daarom heb ik me gisteren niet kunnen inhouden om bovenstaand paar schoenen te kopen. Voor heel even mogen de voeten op de toonbank en zelf op mijn favoriete plekje in de winkel; laptop bij de hand en het zicht op alle rollen stof!

Op mijn vorige stukje 'Ze noemen het inspiratie' , kreeg ik van haar de volgende reactie. Ze schreef:


Jij denkt het,ik heb het jaren geleden ook gedaan...op een achtergrond van hexjes allerlei bloemetjes gemaakt,zal je een paar foto's sturen!
En toen kwam er dit:
Hallo Dorry, Toen ik jouw log las moest ik gelijk aan mijn tuintje denken,hier een paarfoto's...stokrozen en riddersporen van yoyootjes...Fijne dagen! groetjes,MariannePrachtig gewoon! Marianne, zo leuk dat je dit met me wilde delen. Dank je wel.

Het ziet er naar uit dat het mooie weer ons nog even gezelschap gaat houden. Moet ik toch maar eens gaan regelen dat de Dolle Dwaze Dorry Dagen deze zomer een wat meer vaste omlijning gaan krijgen. Wat te denken van 5 dagen lekker ongestoord kunnen werken aan je quilts, waarbij er af en toe een verfrissend drankje voorbij komt.... Onder de parasol in de stadstuin, of bij slecht weer binnen. Al je uffo´s afwerken zodat je na de zomer weer ongestoord met nieuwe projecten kunt beginnen. En wat al vast staat: een dagje Amish Quilten, het quilten aan een frame.Je kunt je alvast hier opgeven, want er zijn een beperkt aantal plaatsen.

welkom@quilt-it.nl

Een fijne quiltdag!


Dorry

woensdag 20 mei 2009

Ze noemen het inspiratie...

Ik krijg vaak de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Nou, een hele belangrijke inspiratiebron is de natuur en dan vooral de tuin! En deze week is hét tuinevenement van het jaar weer aan de gang; The RHS Chelsea Flowershow! Ik zit elke avond aan de buis gekluisterd om maar niets te hoeven missen van dit fenomeen. Het is een tuinshow en een wedstrijd wie de mooiste tuin maakt. Dit jaar is deze tuin mijn favoriet. Lekker rommelig, vol met wilde bloemen, een beetje vervallen, zachte kleuren en vooral romantisch. Elk jaar krijg ik na het zien van een week lang schitterende tuinen weer een enorme drang om dit alles te verwerken in schitterende quilts. Dit jaar heeft Top Gear presentator James May ook een tuin ontworpen; volledig in plasticine (modelleerpasta). Volgens mij noemen wij dat fimoklei.


Niet echt mijn smaak, maar het bracht me op een idee om een volledige patchworktuin te maken. Bloemen van stof (schattige yoyo's op een steeltje), planten van stof (de nerven erin gequilt), en de paadjes gemaakt van smalle quiltjes. Alleen lastig als het regent. Nu was ik niet de enige die een beetje vreemd op keek van de gekleide tuin van James. Want bij de RHS flowershow kun je medailles winnen; er zijn meerdere bronzen, zilveren, vergulde en gouden medailles die uitgereikt worden. Het meest gevreesde is de 'brief' (the dreaded letter). Ook James mocht een brief ontvangen en kon daarin lezen dat het feit dat de tuin geen enkele levende plan bevatte, het onmogelijk was voor de jury om de tuin een medaille toe te kennen. Toch hebben ze er nu een soort 'Special Letter Award' voor gemaakt. Het schijnt dat heel Engeland op z'n kop staat. Ik vond het wel grappig, maar het weerhoud mij er in iedergeval van om met een patchwork garden ooit eens naar Chelsea te gaan. Voor mij geen brief!

Tijd om weer eens aan Mara's tuin verder te gaan. Nog één bloemenstengel.


Dorry

dinsdag 19 mei 2009

Valley Gorge en wat verder met de tuin

Wat een snoepje is het toch, deze stof. Ik was er op slag echt helemaal verliefd op. Het is Valley Forge van Windham by Nancy Gere. Dat oude blauw en die schitterende bloemen!
Er horen ook nog een heleboel stoffen bij. Die zie je samen met andere stoffen van Moda en Lecien hieronder liggen. Wat ben ik toch rijk dat ik elke dag hiermee mag spelen. Als de deurbel gaat, tingeling en er staat een doos op me te wachten, dan spring ik een gat in de lucht! Dan komt het uitpakken, ooo en aaaaah, je kent dat wel. En dan komt het snijden en vouwen en dan hup de bakjes in. Ondertussen lopen er al wat klanten rond die het natuurlijk niet kunnen laten om de lapjes te adopteren en ze mee naar huis te nemen. Na zo'n dag moeten we vaak nog een keertje bijsnijden om de verloren gegane lapjes aan te vullen. Geen straf!

Maar ik hoor jullie denken; hoe is het met Mara's tuin, de applicatiequilt? Even omhoog gehouden door José kun je zo een klein beetje een idee krijgen hoe hij zal worden. De grote mand met hengsel moet nog gevuld worden met blaadjes en dan komt er nog één bloemenstengel rechtsonder die bloemenmand.

Vandaag heb ik te horen gekregen dat er een enorme party Yuwa onderweg is. Eén stof is speciaal gereserveerd om lange gordijnen te maken voor de openslaande deuren van onze serre (kijk hierboven). Gevoerde gordijnen, extra dik zodat ze in de winter de kou een beetje buiten houden. Maar van kou hebben we hier voorlopig geen last.
Zo, nu het zonnetje in!
Dorrymaandag 18 mei 2009

Annabelle, het wordt niets zonder jou

Moet je nu ook niet denken aan dat liedje van Hans de Booy? Een poos geleden leek het er echt op dat het ook echt zo was. Razendsnel waren de pakketten weg, en veel quiltsters waren teleurgesteld. De schitterende randstof was namelijk op! En waar ik ook zocht en vroeg, er was niet meer aan te komen. Lieve mensen mailden me met links waar de stof dan nog wel te krijgen was, maar het was allemaal te weinig.En vandaag lag het dus in de brievenbus; net genoeg randstof voor nog één pakketje. Eentje? Ja, eentje maar. Je kunt hem hier vinden, voor de liefhebbers. Zij kan met recht trots terugkijken op een zeer succesvolle quilt, waar ik haar natuurlijk dankbaar voor ben! Een andere quilt uit dezelfde stal, is de 'Miss Bennet' is ook al zo'n beauty. De naam komt uit mijn all time favorite movie 'Pride & Predjudice'. Ik ben me al de hele ochtende suf aan het zoeken naar het stukje uit de film waar de butler bij Mr. Darcy het bezoek aankondigt met de legendarische woorden;"A mrs Bennet, a miss Bennet, a miss Bennet and ..... a miss Bennet"


"O for heavens sake " antwoord miss Bingley "are we to recieve every Bennet in this country?"


O, hoera! Hier is het stukje waar het over gaat: http://www.youtube.com/watch?v=74u8EP_NjXE . Als je het wil opzoeken in de filmpje; het zit op ongeveer 2.40 minuten. In deze film is trouwens ook een 'Bregje' te zien; net zo'n hond als zij. Ook is mijn schattige Bingley te zien. Mijn Bingley is ook vernoemd naar de Mr. Bingley uit de film/ het boek. Bij 'bad hair days' heeft mijn Bingley net zo'n rossige wilde kuif als de Mr. Bingley in deze film.


Zo, nu genoeg over P&P en honden. We gaan quilten! Ik ga vandaag verder met Mara's tuin, ik heb weer een mand af! Alleen de schattige blackbird moet er nog op.
Vandaag gaat deze mand erop en komen de blaadjes erin. Het einde is nabij! Het is de 14e dag dat ik er aan werk; basis machine, applicatie allemaal met de hand. Wie zegt er dat handpacthen tijdrovend is?


Happy Quilting!

Dorry

zondag 17 mei 2009

Kleine rode steekjes op een stof met roze medaillons. Wat zou het zijn? Een quilt, een kussen, een rand van....? Ik zal je uit de droom helpen. Het is een rok met een gequilte zoom. Een beetje geinspireerd op de oude franse gequilte onderrokken. Zit heerlijk (ik ben een erg dol op rokken) en je herkent van verre de quiltster in mij. Ik heb het idee om ooit nog eens een gequilt jasje te maken. Geen lapjeswerk, alleen maar quilten. Ooit.....
Dorry

zaterdag 16 mei 2009Zie hier links haar hangen; de Ocean Waves van de vrienden. En rechts de cursisten aan de slag om deze quilt te maken Natuurlijk kon de Brabantse lekkernij met een 'Q' niet ontbreken; een quukske! We hebben gezellig en hard gewerkt, alleen maar even onderbroken voor een etagere vol broodjes met tomaat, kaas en komkommer. Daar hadden de cursisten geen tijd voor riepen ze nog, maar het ging er toch vlot in! Dit alles gebeurde onder het waarkzame oog van Bingley. Hij kan altijd zo keurig op wacht liggen. En dan snap je niet dat hij zo moet blaffen als er iemand binnenkomt; hij is altijd heel blij met visite! Zal wel aan het waakzame ras liggen. Snapt hij dan niet dat hij ze zo wegjaagt? Toch heeft hij een grote schare fans die
dolgraag een momentje met hem komen knuffelen. Gelukkig word ik een paar minuten later ook goedendag gewenst, anders zou je bijna gaan denken dat ze alleen voor Bingley komen....


Hier staan ze dan; de rollen om netjes in de kasten geschoven te worden. Er is eigenlijk geen plaats meer voor ze, een beetje weinig ruimte dus. Als ik maar snel een quiltje bedenk en er pakktjes van maak, dan is er zo weer wat plek in de kasten. Zie je die mooie bruine randstof? Daar gaat mijn hartje nu sneller van kloppen! Een mooie rand en dan wat kleurtjes erbij zoeken. Je kunt me geen groter plezier doen.
Ik ga vanavond de keuken in om allerlei lekkers te maken voor Mara's verjaardagsfeest; taart, brownies, diverse salades en zelfgemaakte pizza's. Ik hou er van om bij verjaardagen alles zelf te maken en de gasten echt te tracteren. Misschien heeft iemand nog een lekker recept? Kan er vast wel bij...
Fijne dag nog.
Dorry

vrijdag 15 mei 2009

With a little bit of help from my friends
'With a little bit of help from my friends' heet deze quilt en hij geeft mijn eerste stappen weer in de internetwereld voor quilters. Met honderden 10 x 10-tjes was ik al aan de slag gegaan om deze quilt te maken, maar ik kwam er te kort. Dat had ik natuurlijk niet moeten zeggen op internet want daar kwamen de enveloppen! Stapels met lapjes in prachtige kleuren en motieven. Ik kon weer verder, en destijds zat ik met mijn naaimachine op zolder en het was me toch heet!!! Ik heb zelfs een middag in mijn bikini zitten naaien en nog gutste het zweet me van mijn lijf. Het is het spel met licht en donker wat de quilt doet golven, want het patroon is 'Ocean Waves' . En dat is soms best nog wel eens lastig! Wat heb ik regelmatig zitten turen op de quilt in wording waarom hij nu maar niet wilde 'lopen' . Maar uiteindelijk is het gelukt vind ik zelf. Ik heb hem extra spannend gemaakt door sommige lapjes een dubbelrol te geven. De ene keer waren ze een lichte en de andere keer een donkere (dat kan natuurlijk alleen met medium lapjes) en daarom wordt je op sommige plekken in de quilt op het verkeerde been gezet. Zaterdag aanstaande de 16e mei geef ik er trouwens weer een workshop in, en er is nog een enkel plaatsje. Het is altijd een les waarbij het eerste uur grote stilte heerst en tegen 11 uur roepen ze allemaal; ahaaaaaa! Het is zo'n leuk en makkelijk trucje om al die driehoeken genaaid te krijgen. En wat is het heerlijk om aan de slag te gaan met je stapel lapjes van een lapjesclub. Als ze maar 10 cm x 10 cm zijn. Alle kleuren zijn goed. Je maakt de quilt af met de basisstof in de grote vierkanten op de punt. En die kies je later.

En dan nog even mijn lieve Mr. Bingley introduceren die me gezelschap houdt tijdens alle patch en quilt activiteiten. Het is een Border Terrier en hij is dol op mensen en knuffelen. Hij hoort een jachthond te zijn en af en toe laat ie dat ook zien, maar verder heeft hij vooral katse neigingen. Veel slapen en met twee pootjes tegelijkertijd naar voren springen. Of wat dacht je van kopjes geven, of eigenlijk zijn lijfje langs onze benen laten strijken; net zo goed aaien. En op het kleine driepoot-tafeltje zie je dus liggen wat er gisteren binnen kwam; Pattiserie van Fig tree. Schattige romantische stoffen met wat stipjes en bloemetjes. Met twee stempels uit de Ursula's Mosaïc stempelset ben ik aan het experimenteren wat je nu nog meer kunt met vierkanten, ruiten en driehoeken. Ik moet haast maken; er komen zo een paar enthousiaste quilters die verder op weg geholpen willen worden met Handquilten. Een fijne quiltdag!

Dorry

donderdag 14 mei 2009

Mara's tuin vordert....

Ik laat jullie even zien hoe ik de quilt 'Patchwork Garden' maak. Ik heb hem omgedoopt tot Mara's tuin. Ik gebruik het patchworkboard (waar ik echt helemaal verslaafd aan ben) om zo de te appliceren vormen met het vouwbeentje of appliqué marker in te kerven op dat donkerrode velletje. Daarna speld ik zer erop met die minispeldjes en dan met zijde YLI-applicatiegaren wordt het steekje voor steekje erop genaaid. De bloemen zijn op freezerpaper getekend en dan op de goede kant gestreken waarna omgetrokken met de blauwe verdwijnstift. Voor de 'reverse' vormen (die in spiegelbeeld moeten komen) wordt dus de kerf methode gebruikt.Hier zien jullie alvast een deel wat af is. Ik heb onder andere hele dunne geweven ruitstof gebruikt, maar ook een zachtroze met een bruin stippeltje in satijnbinding. Oei, eng! Maar het ging echt heel goed met appliceren. De ondergrond van deze bloementak is wat dikkere stof, maar ook dat gaf geen enkel probleem. De hele top is met de machine in elkaar genaaid en de dikker en dunnere stoffen blijven mooi liggen als ik 'af' zeg. :-) (dat 'af'zeggen doe ik trouwens met de strijkbout die deze week het loodje heeft gelegd, gelukkig heb ik er nog drie...)
De tinten zijn echt helemaal Dorry zeggen ze hier. Ik heb hem al even op Mara's bed gelegd en het staat echt zo lief. Een andere accesoire is een schaaltje met kippetjes met stukjes chocolade. Overal sleep ik de grote quilt, want het is me een lap waar ik op zit te werken (1,60 x 1,80 m) naar toe en dan hup erop met de bloemetjes, mandjes en vogeltjes.

Ik zit nog een beetje te twijfelen of ik de achtergrond van de geappliceerde stukjes zal wegknippen. In het patroon zit trouwens een foutje waardoor de bloemenmand hiernaast op de ninepatches komt te staan, in plaats van netjes op de 'tuinpaadjes'. Maar dat mag de pret niet drukken. De geboden stengels zijn schuin van draad genkipt en met het vouwbeentje omgevouwen. En dan steekje, steekje, steekje...
Ik gebruik overigens maar 2 kleuren applicatiegaren; beige en rookkleur. Past overal bij. En het garen is zo dun dat je niets meer ziet van de steekjes.

Er is net een doos met allemaal nieuwe stoffen binnen gekomen. Ik ga snel kijken en laat jullie daar heel vlug wat van zien!

Dorry

woensdag 13 mei 2009

Een nieuw leven voor een oude blog!

Zo, dat is lang geleden! Deze blog heeft een tijdje stil gelegen omdat (wat velen van jullie al weten) ondertussen Atelier Quilt it & Dotty is geopend! Via dit blog wil ik jullie wat meer betrekken bij wat er allemaal gebeurt in de Goirkestraat in Tilburg. Neem een kijkje in het leven een een quilter en laat je inspireren!
Te stuiteren van plezier stond ik op de OEQC in Veldhoven. Daar stond ik dan, samen met Barbara van Pink and Barbara , Dorien, Jeroen en José. We puilden bijna ons kleine standje uit, maar het vertelde precies hoe we zijn. Klein, knus, gezellig en iedereen altijd welkom. Onze kleine inloopstand werd door velen bezocht, en we hebben nauurlijk ook veel leuke mensen ontmoet!
Bij ons in de stand kwam Marianne van The Cinnamon Patch . Ze had toevallig een patroon geschreven voor een recente Homespun en wij hebben natuurlijk de kans aangegrepen om haar alle Homespuns te laten signeren. Je kunt begrijpen dat ze allemaal de deur (ehm, kraam) uitvlogen! We gaan binnenkort nog veel meer leuke dingen doen waar Marianne bij betrokken is, maar daar hoor je later meer over. We kregen zoveel complimenten over onze stand dat we er bijna verlegen van werden.

Vandaag is mijn oudste dochter Mara een tiener geworden. Wat voelt ze zich al groot! Ze vroeg naast een spelletje voor op de Wii iets wat mama zelf gemaakt had (dat heeft schijnbaar nog veel waarde, lief he). Door de drukke voorbereidingen kon ik daar natuurlijk pas aan beginnen na de beurs in Veldhoven. Een complete quilt in 10 dagen! Hoe heb ik dit in mijn hoofd kunnen halen.... Maar ik moet zeggen dat ik al een heel eind ben. De top is af en ik heb bijna alle bloemen, mandjes en vogeltjes erop geappliceerd. De basis is dit patroon van Jan Patek:


Hij past qua kleuren strakjes goed in haar kamer in ´Cooking Apple Green´ van Farrow and Ball. Gelukkig gaf Mara aan dat het nog niet af hoefde te zijn, dus ik heb nog even respijt. Maar ondertussen ben ik aardig verslingerd geraakt aan het ´needle turn appliqué´. Niet te geloven hoe snel dat dat gaat. En de primitieve, relaxte stijl van Jan Patek draagt daar uiteraard ook aan bij.
Veel quiltplezier vandaag!
Dorry