vrijdag 5 juni 2015

Hieperdepieper

 Hieperdepieper, de piepers zitten in de grond. En zo ziet dat er dan uit. Mooie rijen met fris groene toefjes. Dat dat zo snel kan groeien, en dat de natuur zo zijn werk doet. En als het mis gaat....
 ...zoals hier in dit rijtje dan is dat eigenlijk altijd de fout van de mens. Een haperende pootmachine waarschijnlijk. Maar dat hindert niet, want hier komen heel bijzondere piepertjes. Zogenaamde delicatesse aardappeltjes.
 En omdat dit stukje niet te poten is met een pootmachine, werd dit met de hand gedaan. Gaatje graven, pootaardappeltje erin, en een nieuw gaatje graven en wat daar uit komt weer gebruiken om  het vorige gaatje te vullen. T is een heel systeem!
 Zes soorten heb ik uitgekozen, en elke soort gaat in een emmer en worden emmer voor emmer gepoot. Zo komen alle rassen soort voor soort achter elkaar in de 'rug'. Ik was toaal niet gekleed op deze poot-sessie, maar heb wel even hele oude wandelschoenen aan gedaan. 
Mijn jongste dochter moest er erg om lachen. Hoe ik er toch bij kwam om die schoenen aan te doen bij dat jurkje! Kon ik dan echt geen schoenen of laarzen kiezen die er wel leuk bij stonden? Hahahaha. Soms moet je op t platteland gewoen heel praktisch zijn en je mooie schoentjes voor feestjes bewaren.

 Dit is het lijstje met aardappelrassen die ik gepoot heb. In totaal moet het zo'n 200 kg aardappelen worden. Waaaaaahhhhh, waar laat ik die? Onder andere een vitelotte noir, ook wel truffelaardappel genoemd met zijn donkerpaarse schil en paars geaderde kern. En wat dacht je van de french fingerling die vooral om zijn smaak  en zijn botergele kleur wordt geteeld? En de Franceline ook wel Charlotte genoemd, en die ken ik al van de aardappelverkoper op de markt, want die is zoooo lekker! Hoeft enkel wat zout op en dan zo gekookt uit t vuistje. Lijkt erg op de roseval (en als je het mij vraagt wordt ie onder die naam ook vaak clandestien verkocht). Als een na laatste pootte ik de Koopmans blauwe, een oer Hollands ras met veel liefhebbers onder de culifreaks! En dan als laatste de corne de gatte, een langwerpige knobbelige aardappel die wat weg heeft van de hoorn van een geit.  Nou, ik kan niet wachten tot ik ze kan gaan proeven! En als ik teveel heb? Nou, dan zijn ze strakjes bij mij te verkrijgen.....kunnen jullie ook meegenieten.
 Genot van een geheel andere aard (gaat t hier ooit nog wel eens over quilten hoor ik jullie denken), was mijn bezoek deze week aan museum De Pont. Daar is volgende week 13 juni de opening van en op donderdagavond 18 juni een heel bijzondere gratis open avond van de tentoonstelling van James Turrell in combinatie met Amish Quilts! Klik HIER voor mee info.

En ik mocht alvast aanwezig zijn bij het inrichten, lees ophangen, van tientallen antieke Amish Quilts! Altijd leuk als je erachter komt dat iets meer kunt vertellen over quilts dan de conservator.

 Kijk eens hoe klein die steekjes zijn! En een mooie kabelrandjes...
 ...brede sashing....
 ...he bloemetjes? De Amish mochten toch geen afbeeldingen van aardse zaken maken?
.....een mandje? Gequilt? Wat leuk! Wil je meer zien van deze quilts en heb je ook zin in een rondleiding met heel veel info over de inns & outs Amish quilts EN daarna aan de slag gaan met quiltpatronen tekenen, overbrengen en quilten? Geef je dan nu op: welkom@quilt-it.nl. Wat denk je; zou een uurtje of 3-4 genoeg zijn? Je krijgt er GRATIS het entree van het museum bij. (en dat is normaal al € 10,-). Zullen we er een leuk prijsje van maken van € 25,-....gewoon omdat t zomer is? Leuke dingen zo he?

Happy quilting,

Dorry

3 opmerkingen:

Auckje van der Leij zei

Zo te lezen, leer je veel van jouw agrarier! Nooit weg! Leuk hoor, al die verschillende rassen. Ben benieuwd welk uiteindelijk je favoriet wordt.

Phyllis zei

Zo dat was een lesje in aardappelrassen! Vind de smaak van aardappels heel belangrijk, we eten ze niet vaak (beiden opgegroeid met Indisch eten...) , dus als we ze eten, dan moet het ook goed zijn. Nu nog weten waar dit soort rassen in mijn omgeving te koop zijn. En wat een interessante tentoonstelling!

Anoniem zei

Oh Dorry, nou lijkt het alsof het hier om heel veel piepers gaat maar in mijn ogen spat er veel meer hieperdepiep vanaf. Je hebt het helemaal gevonden: vooral heel erg veel genieten als dat van je verwacht wordt (en dat mag/moet zo veel mogelijk). Het is je gegund. Vr.gr. Nietteke