dinsdag 24 maart 2015

Local, shop local

 Ik heb zo door de week mijn vaste adresjes waar ik graag kom. Bij mij in de buurt, local heet dat in t Engels. In Engeland is er een enorme campagne om maar vooral lokaal je boodschappen te doen. En ik ben daar voor. Je steunt de mensen in je eigen omgeving, zorgt dat zij voor hun gezin kunnen zorgen. Ik ga bijna elke week naar t groentestalletje van deze lokale groenteteler. Over elke groente hebben ze iets te vertellen.
 En wat ze in de grond hebben gestopt de afgelopen week, en wat er de volgende week aankomt. Heel dicht bij de natuur... En ook eten met de seizoenen! Alles wat ik daar koop blijft een dikke week goed in mijn koelkast. Ik kan niet wachten tot mijn moestuintje weer tot leven komt, de zaailingen doen t al goed! Wie weet wat goed gaat in de half schaduw?

Wat wel heel goed gaat is deze nieuwe stof die even zo tussendoor binnen kwam vallen. Een cheater in prachtige poederroze tinten, om zo te quilten, of voor een achterkant? En een blauw bloempje, die gaat zeker in de Lizzy!! Wat krijgen we daar een geweldige hoeveelheid aanmeldingen voor! En t kan nog steeds.....Elke maand 6 zakjes met een patroontjes en de bijbehorende lapjes. Laat t maar horen....

Happy quilting!

Dorry

2 opmerkingen:

Marion Anderson zei

ja lekker local, wij kopen en verbouwen groenten en ze blijven vers in een koude ruimte we hebben geen koelkast, zo kan je lekker genieten de hele week. schaduw plantjes / groenten zijn

TEELT SCHADUW KWEEKTIPS
Rucola Minstens 3 tot 4 uur zon per dag Rucola houdt van schaduw, omdat bij een overvloed van zon de smaak van rucola te bitter wordt.
Chinese kool, mizuna, paksoi of andere Aziatische groenten Ten minste twee uur zon per dag. Aziatische groenten zoals bok choi, komatsuna en tatsoi goed heerlijk groeien met een paar uur van de zon en wat indirect licht of lichte schaduw.
Snijbiet 3-5 uur zon per dag Hou je van snijbiet voor de scherpe stengels, kies dan voor 5 uur zon per dag, verkies je jonge blaadjes, dan is 3 uur voldoende. (jonge blaadjes van de snijbiet is een heerlijk lekkernij wanneer ze gekookt en opgedient worden bij een salade).
Keukenkruiden minstens 3 uur zon per dag Hoewel de meeste keukenkruiden liefst volle zon nodig hebben, kunnen kruiden zoals bieslook, koriander, citroenmelisse, munt, oregano of peterselie ook goed gedijen in een schaduwrijke tuin.
Boerenkool 3-4 uur zon per dag Er zal slechts een kleine groeiachterstand optreden wanneer boerenkool geteeld wordt op een plaats met lichte schaduw in plaats van op een zonnige plaats.
Sla 3-4 uur zon per dag Sla is een ideale groente om te telen in schaduwrijke tuinen. Bovendien kan sla niet zo goed tegen de felle en warme zon. De schaduw zorgt er bovendien voor dat de sla langer te oogsten is dan bij teelt in zonrijke gebieden.
Mesclun 2 uur zon per dag Mesclun is een salade uit de Franse keuken, het is een mengsel van verschillende slasoorten zoals bloemblaadjes, slasoorten, andijviesoorten, kruiden en koolsoorten.
De tere bladeren van deze salamix kan worden geoogst in ongeveer vier weken, en zolang je de wortels intact houdt, moet je in staat zijn om ten minste drie goede oogsten te krijgen zonder te herplanten.
Amsoi minsens 3 uur zon per dag zeer goede teelt voor schaduwrijke tuinen
Bonen en erwten minstens 4-5 uur zon per dag Wanneer deze soorten geteeld worden op schaduwrijke plaatsen, zal de oogst wat uitgesteld worden. Probeer eventueel de kleinere dwergvarianten.
Wortelgroenten minstens 4 tot 5 uur zon per dag Om een goede oogst te halen moet er toch een minimum van 4 tot 5 uur zon per dag zijn. Bieten, wortelen, aardappels, radijzen of rapen zullen het wel goed doen in de schaduw, maar het zal langer wachten zijn op een mooie volle krop.
Sjalotten ten minste 3 uur zon per dag Dit gewas doet het goed in de halfschaduw gedurende het groeiseizoen.
Spinazie 3-4 uur zon Spinazie houdt van schaduw. Als de teelt bedoeld is voor jonge spinazieblaadjes, dan kan je in de schaduw een lange tijd oogsten, zolang je steeds de buitenste bladeren van de plant oogst.

geniet ervan , liefs marion

Quilt it and Dotty www.quilt-it.nl zei

Oh Dank je wel Marion! Ik was dus al goed op weg. Paksoi ga ik maar eens proberen....piepers hoef ik niet te telen :-)